GÂNDUL FINANCIAR. Creșterea digitalizării pensiilor private. Radu Crăciun (APAPR): „Avem apetitul să o facem, dar avem limitări legislative”. Cele trei direcții strategice

GÂNDUL FINANCIAR. Creșterea digitalizării pensiilor private. Radu Crăciun (APAPR): „Avem apetitul să o facem, dar avem limitări legislative”. Cele trei direcții strategice
Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), invitat la GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 09/02/2021, 21:58
Actualizat: 10/02/2021, 14:10

Sistemul pensiilor private nu excelează în ceea ce privește gradul de adoptare a soluțiilor digitale, o admite chiar Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care a detaliat pentru GÂNDUL FINANCIAR cele trei direcții pe care le are în vedere pentru creșterea nivelului de digitalizare.

Creștere a digitalizării din sectorul pensiilor private, un sector rămas în urmă din acest punct de vedere, este una dintre primele priorități pentru anul 2021 ale lui Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), și și director general/președinte directorat BCR PENSII.

„Pensiile private sunt cel mai puțin digitalizate”

„O spun cu regret, în momentul de față probabil să suntem cei mai întârziați, raportat la sistemul bancar, la piața de capital, la piața asigurărilor. Pensiile private sunt cel mai puțin digitalizate, iar explicația rezidă în legislația primară, care este foarte restrictivă, deci pentru ca să digitalizăm mai mult, e nevoie să modificăm legile și iar e nevoie să ajungem în Parlament Noi avem apetitul să o facem, dar în momentul de față există limitări legislative”, a declarat Radu Crăciun, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR.

Dovadă a determinării de face schimbări în sistem este campania demarată deja de APAPR pentru încurajarea comunicării online a administratorilor de fonduri cu participanții. Este prima direcție a strategiei de creștere a digitalizării, iar lucrurile au început deja să se miște, 2021 fiind primul an în care se va putea exprima opțiunea de a primi scrisoarea de informare anuală în format digital.

„Încurajez toți românii să folosească această ocazie, în loc să aștepte poștașul, să vadă – vine, nu vine, se rătăcește, nu se rătăcește scrisoarea, să meargă la administratorii lor și să bifeze căsuța cu primirea online a scrisorii de informare anuală și atunci, indiferent unde își vor schimba domiciliul vor avea certitudinea că această scrisoare îi va urmări pe e-mail și o vor primi an de an pe e-mail”, a explicat Radu Crăciun, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR. Cei, destul de mulți, care nu știu până în prezent la ce fond de pensii contribuie, sunt sfătuiți să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, unde pot primi informația prin introducerea Codului Numeric Personal.

Modificări privind validarea documentelor pentru plăți și aderarea la sistem

A doua direcție a strategiei vizează schimbări privind depunerea și validarea documentelor de către administratorii de pensii pentru obținerea sumelor la care participanții sau moștenitorii lor sunt îndreptățiți.

„Un astfel de deziderat este cel mai usor de îndeplinit pentru plătile de pensie la Pilonul III, deoarece necesită doar modificarea de către ASF a legislației secundare. Pentru restul plăților, pe lângă modificarea legislației secundare, va fi nevoie de sprijinul unor terți”, explică Radu Crăciun.

Astfel, pentru plățile legate de Pilonul II, va fi necesară agrearea unui protocol cu Casa Naționala de Pensii, iar pentru plata moștenirilor va fi necesară stabilirea unui protocol de colaborare cu Uniunea Naționala a Notarilor Publici.

Cea de-a treia direcție a strategiei este și cea care necesită demersuri mai complexe și mai de durată. Este vorba de modificarea de către Parlament a legislației primare care, în momentul de față, nu permite românilor să adere la un fond de pensii decât prin semnarea unui formular tiparăit în prezenta unui agent de marketing. „Ne propunem ca, împreună cu ASF, să facem toate demersurile necesare în Parlament în acest sens, îndata ce legea plătiii pensiilor private, ultima verigă lipsă din sistem, va fi votată”, explicat Radu Crăciun.

Adoptarea acestui act normativ, în așteptare de peste 12 ani de când sistemul a devenit operațional, este principala prioritate a președintelui APAPR. Invitat la GÂNDUL FINANCIAR, Radu Crăciun și-a exprimat speranța ca legea să fie finalizată și votată până la sfârșitul acestui an.

La finalul anului 2020, numărul participanților la Pilonul II a ajuns la 7,6 milioane, iar suma care s-a acumulat în tot acest interval de timp și care s-a și multiplicat prin investire era de 15,4 miliarde de euro.

„Anul 2020 s-a terminat foarte bine din perspectiva participanților, un randament de 6,2 la sută este foarte bun pentru 2020, chiar dacă nu era pandemie, pentru un fond cu risc mediu-scăzut”, a declarat Radu Crăciun. Randamentul este de trei ori peste rata inflației, de 2,06%, la finalul anului trecut.

Urmăriți integral emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, difuzată marți pe GÂNDUL și contul de Facebook GÂNDUL FINANCIAR:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×